Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda
href="mailto:moc!pont!liamg!kukac!aloksifer!pont!anna!pont!yrohtab">moc!pont!liamg!kukac!aloksifer!pont!anna!pont!yrohtab

Erdélyben kirándultunk 2022. május 13.

HATÁRTALANUL - HAT - 20 - 01 -0530

(2022. április 25 - 29.)

A „Határtalanul” pályázat keretében 2022.04.25-04.29-ig egy csodálatos kiránduláson vehettünk részt.

 Hétfőn, kora reggel útra készen, izgatottan vártuk, hogy vajon milyen lesz az elkövetkező hetünk, hogy fogjuk érezni magunkat. A szülők segítettek bepakolni a csomagjainkat és útnak is indultunk.

 Első úticélunk Kolozsvár volt, ahol a Botanikus kertet látogattuk meg. Itt sok szép növényt, virágot, fákat láthattunk. Ezt követően történelmi sétát tettünk az óvárosban. Megálltunk Mátyás király szobránál, hátterében a Szent Mihály templomot láthattuk. Úton a szállásunk felé Korondot is érintettük, ahol a sóbányászattal kapcsolatban kaptunk egy érdekes és látványos bemutatót. Külön élmény volt számunkra, hogy mindenki ajándékba kapott egy sónyalókát.

Az út jó hangulatban telt, voltak, akik énekeltek, halkan beszélgettek, vagy éppen aludtak. A szállásunk Ivómezején volt az Út a Hargitára panzióban. Este hat órakor érkeztünk meg és bár már mindenki fáradt volt, zajongva vettük birtokba a szobáinkat, majd egy finom vacsora után álomra hajtottuk fejünket.

Másnap reggel a kiadós reggelit követően útnak indultunk. Első úticélunk Székelyvarság volt, ahonnan lovas szekereken jártuk be a Csíki-havasok vadregényes tájait. Megálltunk a Csurgókő-vízesésnél, majd egy kilátónál is, ahonnan csodálatos látvány tárult elénk. Itt kőből kiraktuk az iskolánk és településünk nevét is. Ez a program egy délelőttöt vett igénybe. Délután ismét buszra szálltunk, útnak eredtünk megcsodálni a Békás szorost és a Gyilkos-tavat. Lenyűgöző volt a táj. Miután alaposan szemügyre vettük a látványosságokat, indultunk is a szállásunkra.

Harmadik nap, kissé nehezen ébredtünk, fáradtan baktattunk ki az autóbuszhoz. Az aznapi programunk első megállója Szejkefürdő volt, Orbán Balázs sírját koszorúztuk meg. Csodálatos érzés a 15 székelykapu alatt elmenni. Kőrispatakon a Szalmakalap Múzeumban egy érdekes előadást hallgathattunk meg a szalmakalap készítéséről. Bözödújfaluban megismerhettük az elárasztott falu történetét. Innen Szovátára vezetett az utunk, ahol a Medve-tavat láthattuk. Ezután Farkaslakán Tamási Áron sírját koszorúztuk meg.  Vacsora után egy jó hangulatú kvíz vetélkedőn vettünk részt, melyet osztályfőnökünk Marika néni és kísérőtanárnőnk Csilla néni állított össze.

Negyedik napon, sajnos az idő nem kedvezett nekünk. Madéfalva után Csíksomlyót vettük célpontba, a Mária-kegyhelyet látogathattuk meg. Itt mindenki elcsendesedhetett, nyugalomra leltünk. Ezután Csíkszeredára indultunk, a Csíki Székely Múzeumba. A nap hátralevő részében jártunk Nyerges-tetőn, Székelyudvarhelyen a VasSzékely emlékműnél. Vacsora után kezdetét vehette a „búcsú buli”, ahol mindenki nagyon jól érezte magát.

Péntek délelőtti programunk a Tordai sóbánya volt. Az idegenvezető körbevezetett minket, megtudhattuk kialakulásának, feltárásának történetét. A bányában jó levegő volt, mindenkinek jót tett az itt eltöltött idő.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy ez volt az utolsó közös programunk az út során. Tóth Zoli bácsitól rengeteget tanultunk, sok érdekes, izgalmas történetet hallhattunk. Ezúton is köszönjük áldozatos munkáját, felkészültségét és szeretetét.

Elmondhatom, hogy az egész osztály kitűnően érezte magát az 5 nap alatt. Kitűnő ellátásban volt részünk mind a szállást, mind az étkezést illetően. Ma is szívesen visszamennénk ezekre a csodálatos helyekre.

Egy életre szóló élményben volt részünk. Köszönjük a lehetőséget! Isten áldását kérjük további munkájukra!

Pálóczi Vivien

8. a osztályos tanuló

 

 

 

  A kirándulás képei

 

 

Megosztom

Közelgő események

Hasznos információk

Ebédbefizetés:

 • Hétfő – Péntek     7:00 – 13:00
 • Étlap

               2023. június 12 - június 16.

               VAKÁCIÓ

 

Ügyfélfogadás:

 • Hétfő – Csütörtök: 7:30 – 16:00
 • Péntek:                     7:30 – 13:00

Csengetési rend:

 • Csendes
  percek:        07:50 – 08:00
 • 1. óra:          08:00 – 08:45
 • 2. óra:          09:00 – 09:45
 • 3. óra:          10:00 – 10:45
 • 4. óra:          11:00 – 11:45
 • 5. óra:          12:00 – 12:45
 • 6. óra:          12:50 – 13:35
 • 7. óra:          13:50 – 14:35
Digitális jólét program
hatartalanul